התפתחות מוטורית, רגשית וחברתית קשורות במידת הסקרנות והמוטיבציה לחקירה של הרך הנולד. שם אנחנו נמצאים כמתווכים הראשיים בדרכו לגלות את העולם שבחוץ ולחברו לעולם שבפנים.
מיומנו של תינוק בן יום :
" נולדתי אתמול! לא הרבה יכולים להשתמש בצמד מילים זה. אבל אני יכול! כי זו האמת וגם כי אני עדיין חושב שאני כל יכול. ויתור על האומניפוטנטיות יקרה רק מאוחר יותר ויפתח בפניי הזדמנויות אין סופיות להתפתח ולגדול.
אמא, אבא, אני צריך שתחזיקו אותי. תחזיקו אותי על הידיים תוך מגע רך ועוטף, כך ארגיש מוגן. תחזיקו אותי בראש, תנסו לחשוב מה אני חושב, אני אתחקה אחרי המחשבות שלכם וזה יעזור לי לגלות ולדעת על עצמי יותר.
תסדרו לי סביבה נעימה ומעניינת דיה. כזו שתאתגר אותי, אך לא תתסכל מדי. סביבה שתמשוך את העין ואת תשומת ליבי, אך לא תציף אותי. יהיה לכם קצת קשה להתחרות עם סביבת הרחם ההרמונית שאותה אני מכיר, אבל אני סומך עליכם וזו הסיבה שבחרתי בכם להיות הוריי.
תקראו את הכתבה למטה. זה יעזור לכם להסתנכרן איתי בשלבי ההתפתחות השונים שעלי לעבור.
והכי חשוב! אני כבר אוהב אתכם!
שלכם ______ (תשלימו)"
לידה עד 3 חודשים
זו תקופה בה התינוק לומד לסמוך על העולם שבחוץ. תנועותיו הספונטניות עוזרת לו לחוש את גופו ולגלות את יכולותיו המוטוריות. תנועות ספונטניות מערבות את כל חלקי הגוף בציפה רציפה והרמונית. זהו שלב שבו אנחנו מתחילים לזהות את הסיגנלים הראשונים שהתינוק שולח אלינו והוא בדרכו שלו לומד לגייס אותנו לצרכיו. אנחנו לומדים מה מרגיע אותו ומה נותן לו תחושה של נוחות. הוא לומד איך לאותת ולגייס את התגובה הרצויה של הוריו. ההתנסות והלמידה היא הדדית בין ההורה לתינוק ומתרחשת תוך אינטראקציות ראשוניות דרך מגע, קשר עין, קול, ריח וטעם. החוויות הראשוניות של קשר משמעותי נותנות לתינוק ביטחון והגנה להם זקוק יותר מכל בשלב התפתחותי זה.
בשכיבה על הגב – התינוק לומד לשמור על הראש בקוו האמצע. אפשר להציע לו כדור חורים. משחק אופטימאלי לשלב זה העוזר לתינוק להביא ידיים לקוו האמצע וכך לגלות סימטריה של גופו הקטן. אף יותר מכל צעצוע, הפנים של ההורה הם האטרקציה הכי שווה בעיני התינוק. התקרבו אליו, הביטו בו, דברו אליו, תהנו ממנו.
בשכיבה על הבטן – התינוק מתמודד עם הרמת הראש. הציעו צעצוע אחד לפניו. ניתן לשנות את מיקום הצעצוע על מנת לעזור לגלות את הצדדים, למקד את המבט ולשכלל מעקב עיניים במנח מאתגר זה. לתינוקות המתקשים בשכיבה על הבטן ניתן לעזור במספר דרכים, על כך ניתן לקרוא כאן בלחיצה על הלינק.
3 חודשים עד חצי שנה
זו תקופה של התאהבות הדדית! התינוק מגיב באופן פעיל יותר למחוות תקשורתיות של הוריו. ההורים לומדים את איתותיו של הקטן ומגיבים אליו. הקשר הופך למשמעותי ומתגמל לשני הצדדים. בשלב זה התינוקות לומדים את "כללי השיח". הם ישמרו על שקט כשאנחנו מדברים ויחכו לשקט כדי למלמל בתגובה. הם ישהו את המלמול ויתנו לנו את התור לדבר. גם אינטראקציה חיובית ומהנה במיוחד יכולה להיות מעייפת עבור התינוק. שימו לב להפניית מבט או כל מחוות גוף אחרת שנועדה לומר "אמא, אבא, כיף אתכם אבל אני צריך הפסקה". כשיהיה מוכן ופנוי שוב לקשר הוא יאותת לכם על כך.
בשכיבה על הגב – התינוק לומד להושיט יד לחפץ. תופס את רגליו עם הידיים. הגמישים שביניהם ינסו להכניס את הרגל לפה וכך לחקור את גופם.
בשכיבה על הבטן – נצפה לראות ניתוק של בית החזה גבוה ונשיאת משקל על כפות הידיים, סיבוב סביב ציר ותחילתה של התהפכות.
6-9 חודשים
זו תקופה מרגשת במיוחד עבור התינוק. הוא הופך לחוקר נלהב של סביבתו ולומד על יכולותיו לשנות דברים בחוץ כתוצאה מפעולותיו שלו. כן כן לזרוק בננה מכיסא אוכל ולראות אותה נמעכת על הרצפה זה כיף!
מבחינה מוטורית לומד התינוק לנתק יד לחפץ בשכיבה על הבטן. לומד להתהפך, לשמור על ישיבה כשמושיבים על המזרון ולזחול. משחק מרתק לגיל הזה הוא משחק הפופ-אפס. משחק של החיות הקופצות מלמד על סיבה ותוצאה תוך תרגול מוטוריקה עדינה של סגירת המכסה ופתיחתו על ידי לחיצה על הכפתורים שבמשחק.
9-12 חודשים
זו תקופה בה התינוקות מתקשרים ביתר קלות את רצונותיהם וצרכיהם. מה שמקל מאוד על ההורים. תינוקות בשלב זה מבינים הרבה יותר מילים, ממה שהם יכולים להגיד. תנו שמות לחפצים כשהם מצביעים עליהם. הכינו אותם למה הולך לקרות בפעולות שאתם מבצעים איתם. הם כבר תפסו את זה שאתם קיימים, גם כשהם לא רואים אתכם. לכן היפרדו ואמרו שלום לפני שאתם עוזבים ויוצאים מהבית. כך הם יוכלו לסמוך עליכם שתחזרו.
מבחינה מוטורית התינוקות ילמדו להתיישב באופן עצמאי, ינסו למשוך לעמידה מול חפץ וכן לשייט סביב חפצים. חשוב בשלב זה להתאים את הסביבה הביתית. להניח צעצועים בגובה ולעודד היעמדות ושיוט. העולם נפתח כעת מגובה הסתכלות שונה. הושיבו אותם בכיסא אוכל משלהם בשולחן עם כולם. ישיבה בכיסא אוכל עוזרת לחיזוק שרירי היציבה והזדקפות של הגב. יתרה מכך, היא תורמת להרגשת שייכות ושותפות לעולם המבוגרים.
12-18 חודשים
זו תקופה בה הפעוט מחקה את התנהגות הוריו וקרוביו ודרך החיקוי לומד איך העולם עובד. למשל הם צופים בנו נשארים רגועים כשמאתגר, כך גם הם לומדים לווסת את עצמם ולהישאר רגועים.
בנוסף הם משתמשים בניסיון העבר על מנת להתמודד עם סיטואציות חדשות. למשל הם יכולים לזרוק הכול לפח, זבל וצעצועים כאחד, כי הם זוכרים שכשהם זרקו את המגבון לפח זה שימח אותך.
מבחינה מוטורית הפעוטות לומדים פתרון בעיות בסיסי על ידי האמצעים העומדים לרשותם. למשל, הם משתמשים בתנועות גופם הקטן על מנת להגיע לצעצוע. רוב הפעוטות יתחילו ללכת בגיל זה. ארגנו את הסביבה כך שתאפשר מרחב לנוע ושמחו בצעדיהם הראשונים עם זיקוקים וחגיגות נלהבות.
18-24 חודשים
זו תקופה בה הפעוטות מתחילים לדבר. שוחחו עימם, ספרו סיפורים זה מגדיל את אוצר המילים שלהם. שימו לב לתקשורת הלא מילולית. היא חשובה באותה מידה. כשהפעוט לוקח את יד ההורה ומוביל אותו לצעצוע. דברו את הג'סטה שלו : "אתה רוצה לשחק איתי. אני באה!"
מבחינה מוטורית הם משכללים את ההליכה הראשונית. מתייצבים בהליכה ומתרגלים אותה שוב ושוב. הזריזים מבניהם יעלו מדרגות בתמיכת מעקה בסגירת רגל על כל מדרגה.
24-30 חודשים
זו תקופה בה פעוטות מתחילים להעמיד פנים ולשחק במשחקי כאילו. זה תקופה מהנה במיוחד ובעיקר מצחיקה. הם לומדים להשתמש במילים שרכשו על מנת לתאר מה הם חושבים ומרגישים.
מבחינה מוטורית הם נהנים להשתולל במרחב, לא בהכרח מכווני מטרה. ניתן לראות קפיצה ראשונית במקום או ממדרגה נמוכה. הם יעלו וירדו מדרגות בתמיכת מעקה וסגירת רגל על כל מדרגה.
30-36 חודשים
זו תקופה בה הם יוצרים חברויות עם ילדים אחרים. הם רוצים חברים אך עדיין לא רוצים לחלוק איתם צעצועים. לימדו אותם לשתף, לקחת תורות, לחכות, וכן לעזור לאחרים. הם מעוניינים לדעת את הסיבה לכל דבר. תוכלו לשמוע הרבה את שאלת השאלות "למה?". למדו יחד איתו במה הוא מביע עניין רב יותר דרך השאלות ששואל.
מבחינה מוטורית יכולת תכנון תנועה משתכללת. למשל פעוט מסוגל לעקוף מכשולים תוך כדי הריצה. מיומנויות כדור משתכללות – בעיטה, זריקה ותפיסה של הכדור.
מיומנו של תינוק :
" אמא, אבא יקרים שלי
אם הגעתם עד לפה, כנראה שאתם ממש אוהבים אותי ודואגים שאתפתח כראוי.
סבא וויניקוט אמר שאין דבר כזה הורה מושלם יש הורה מספיק טוב. ואתם מספיק טובים בשבילי.
אוהב אתכם עד החיתול ובחזרה.
שלכם ____ (תשלימו) ".
אלונה סבלין פיזיותרפיסטית ילדים
Photo by Daria Shevtsova from Pexels