האם להושיב תינוק שאינו מתיישב בעצמו ומתי
קיים מיתוס על פיו אין להושיב תינוק שטרם התיישב עצמאית. מקורו בהנחה שגויה הטוענת כי הושבה פוגעת בגב ועמוד השדרה. טענה זו אינה נכונה ואינה מבוססת מחקרית. יתרה מכך קיימים מחקרים רבים התומכים בהושבה של תינוקות צעירים(רשימת מקורות מצורפת בסוף הכתבה). בנוסף לחיזוק הגב והתפתחות השליטה היציבתית במנחי הישיבה השונים, התינוק נהנה מתקשורת, משחק והתפתחות חברתית התואמת את גילו. קיימים מספר תנאים שלפיהם נדע שהתינוק אכן בשל לשמור על מנח ישיבה כשמושיבים אותו.
- התינוק שומר על זקיפות הגב במנח ישיבה
- התינוק יציב במנח זה ואינו נופל
- התינוק יודע לצאת מהמנח בצורה בטוחה ונשלטת
מה מומלץ לעשות במידה והתינוק אינו עונה על קריטריונים אלו? "הוא אכן זקוף בישיבה אך אחרי זמן קצר גבו מתעגל" "הוא בדרך כלל שומר על עצמו אבל קורה שנופל בעיקר כשמוסח". במקרים אלו ניתן לתמוך בו בישיבה. מידת התמיכה הדרושה ומינונה ינתנו בהתאם ליכולותיו המוטוריות של התינוק. במידה ואתם מתרשמים כי התינוק אינו יודע איך לצאת באופן מותאם מהמנח על מנת לעבור לשכיבה/זחילה/ עמידה ניתן להתייעץ עם פיזיותרפיסט ולקבל הדרכה בנושא על מנת לעזור לו.
זמן שהות במנח הישיבה תלוי ביכולתיו המוטוריות של התינוק. מומלץ להושיב בתמיכה לפרקי זמן קצובים על מזרון הפעילות לצורך משחק או בכיסא אוכל בזמני ארוחה. הושבה לפרקי זמן קצרים מאפשרת לגוף להתרגל למנח ולשרירי הגוו להתחזק. השאלה העולה היא לכמה זמן להושיב ומתי להתחיל? תינוק ללא עיכוב התפתחותי ניתן להושיב החל מגיל חצי שנה. מספר דקות של ישיבה מאפשרים לתינוק לחזק את גבו ולשפר את שליטתו היציבתית. כמו כן ישיבה תורמת להתפתחות תקשורתית וחברתית כי ממנח זה העולם נראה שונה מאשר בשכיבה.
למה חשוב כן להושיב תינוק?
מנח זה מאפשר לפתח יכולות נוספות מלבד יכולות המוטוריקה הגסה. המנח מאפשר חקירה של הסביבה, של האנשים הנמצאים בה, של החפצים והמשחקים המקיפים את התינוק. התבוננות בסביבתו מאפשרת לתינוק לתרגל מיומנויות תקשורתיות עם קרוביו. הישיבה מאפשרת תרגול מוטוריקה עדינה באמצעות המשחק עם הידיים. במנח זה הידיים פנויות לחקירה של צעצועים לעומת עמידת שש או זחילה למשל. כמו כן הישיבה מאפשרת טעימות, חשיפה למרקמים, משחק עם כלי האוכל וכמובן תקשורת מכוונת עם הדמות המאכילה. הישיבה מאפשרת יותר עצמאות באכילה. מבחינה רגשית, ישיבה בכיסא האוכל בשולחן עם כל המשפחה נותנת לתינוק להרגיש חלק מעולם המבוגרים. אלה חוויות מעצימות ומפתחות עבור תינוקך.
מתי לפנות ליעוץ והדרכה של פיזיותרפיסט התפתחותי?
- במידה והתינוק בן 8 חודשיים וטרם שומר על ישיבה זקופה ובטוחה כשמושיבים אותו
- במידה והתינוק בן 11 חודשים וטרם מתיישב באופן עצמאי
חשוב לזכור שעל מנת שהתינוק יקבל את מירב היתרונות מהמנחי ההתפתחות השונים התואמים את גילו (6-8 חודשים) יש להושיבו לפרקי זמן קצרים. בשאר הזמן יש להמשיך ולאפשר זמן שהות ומשחק בשכיבה על הבטן. עוד בנושא שכיבה על הבטן ויתרונותיה בכתבה הבאה.
מחקרים תומכים בהושבה:
מאמר מלא כאן למטה
רשימת מחקרים נוספים:
אין במידע המפורט בכתבה זו להחליף יעוץ מקצועי. בדבר שאלות ומידע ספציפי יש לפנות לאנשי מקצועות הבריאות המורשים.
אלונה סבלין פיזיותרפיסטית ילדים