טורטיקוליס או בשמו העברי פיתול צווארי מתבטא בא-סימטריה של הצוואר. טורטיקוליס גורם להעדפה של צד אחד של הגוף. קיימות סיבות רבות למנח הא-סימטרי של הצוואר. החל מסיבות פשוטות כמו מנח ראש או מתח בשרירי הצוואר. ועד סיבות חמורות כמו שיתוק עצבי וחבלות ראש.
התינוקות אינם נולדים עם הראש בקוו האמצע. סביב גיל חודשיים נצפה לראות מרכוז של הראש בקוו האמצע בשכיבה על הגב. סביב גיל שלושה חודשים נצפה לראות מרכוז של הראש בקוו האמצע בשכיבה על הבטן. במידה ולקראת גיל שלושה חודשים לא נראה כי הראש ממורכז בקוו האמצע יש לבדוק זאת אצל אנשי מקצוע המתמחים בטיפול בטורטיקוליס והם רופא ילדים, נוירולוג ילדים ופיזיותרפיסט התפתחותי.
סוגי הטורטיקוליס מחולקים לשתי קטגוריות עיקריות על פי זמן ההופעה של מנח הראש הא-סימטרי.
טורטיקוליס מולד – מופיע בלידה של התינוק או בסמוך ללידה. הסיבה הנפוצה לטורטיקוליס מולד היא מתח בשרירי הצוואר. המתח יכול להופיע בעקבות הריון רב עוברי, מיעוט מי שפיר וכן אופייני להריון ראשון. הסיבות הנוספות יכולות להיות פגיעה עצבית וסיבוכי לידה.
טורטיקוליס נרכש – מופיע שלא בזמן הלידה או בסמוך לה. הסיבה הנפוצה לטורטיקוליס נרכש היא מנח תפקודי יומיומי של התינוק. קיים סיכון גבוה יותר לפתח טורטיקוליס אצל תינוקות עם היקף ראש גדול וכן תינוקות עם טונוס שרירים נמוך. כמו כן תינוקות שלא אוהבים לשכב על הבטן ונמצאים זמן רב בשכיבה על הגב יטו לפתח טורטיקוליס תנוחתי נרכש. הסיבות הנוספות יכולות להיות ליקויים בראייה או בשמיעה.
טורטיקוליס גורם לחוסר סימטריה בהשגת אבני דרך מוטוריות. העדפה לסיבוב סביב ציר לצד אחד, העדפה להתהפכות דרך צד אחד והעדפה להושטה של יד אחת. השפעות נוספות אך נפוצות פחות הן פלגיוצפליה (שינוי במבנה עצמות הגולגולת), תפקוד מפרקי הלסת המשמשים אותנו לאכילה ודיבור ושינוי במבנה עמוד השדרה.
מה ניתן לעשות?
הדבר הראשון שנעשה הוא לשים לב למנחים השונים בהם מבלה התינוק במהלך היום. האם במנחים אלו קיימת העדפה של צד אחד. האם התינוק מסתכל לאותו צד, האם מסתובב דרך אותו צד, האם מושיט יד אחת יותר מהיד השנייה. יש לשים לב שהתינוק מסוגל לסובב את הראש לשני הכיוונים. חשוב לשים לב שאנחנו ההורים לא מעודדים צד מועדף. למשל, במידה והמיטה קרובה לקיר ותמיד אנחנו ניגשים לתינוק מאותו צד. או מרימים אותו דרך צד אחד. אלו דברים שיכולים לעודד השתהות של טורטיקוליס במידה וקיים. יש לשים לב שאנחנו מגוונים במנחים שאליהם חשוף התינוק.
אם שמנו לב להטייה של הצוואר, חשוב לפנות לפיזיותרפיסט התפתחותי ולאבחן האם מדובר בטורטיקוליס. במידה וכן הפיזיותרפיסט יטפל וידריך את ההורים בהתאם לצרכיו של התינוק ובהתאם לבדיקה והערכה שביצע.
למה להתחיל טיפול מוקדם?
משום שא-סימטריה צווארית יכולה להשפיע על רכישת אבני דרך התפתחותיות. תינוק שרוב הזמן מפנה את הראש לצד אחד יתחיל להשתמש בהושטת יד בצד אחד. בשכיבה על הבטן יד אחת תשמש להישעות ושנייה להושטה. אנחנו כן רוצים שימוש סימטרי של שתי הידיים גם בהשענות וגם בהושטה. במידה ואכן יש טורטיקוליס תינוק יעדיף להתהפך דרך צד אחד. מחקרים הוכיחו כי התערבות טיפולית מוקדמת אפקטיבית יותר ותומכת בהתפתחות אבני דרך התפתחותיות עתידיות.
מה ניתן לעשות כבר בבית?
לשאוף לסימטריה ולהתאים את המנחים בהתאם. ההורים יודרכו על ידי הפיזיותרפיסט איך להחזיק את התינוק ואיך להרים נכון על מנת לאפשר לצוואר תרגול וחיזוק במנחים השונים. סידור הסביבה של התינוק חשובה גם היא. סביבה מותאמת תומכת בהתפתחות מוטורית של הרך הנולד.
אין במידע המפורט בכתבה זו להחליף בדיקה והערכה של פיזיותרפיסט. בדבר שאלות ומידע ספציפי יש לפנות לאנשי מקצועות הבריאות המורשים.
אלונה סבלין, פיזיותרפיסטית ילדים