ישנה התפתחות טיפיקאלית ותקינה של מבנה הרגליים אצל ילדים. אצל הרך הנולד נראה יותר נטייה לרגלי O, לקראת גיל שנה הרגליים מתיישרות. בגיל שנתיים וחצי נראה את הנטייה פנימה – רגלי X ולקראת גיל 4 וחצי הרגליים שוב מתיישרות. אחרי גיל 4 וחצי הרגליים מתיישרות ומגיעות למבנה הסופי שלהם לקראת גיל 7-8 שנים.
רגלי X
שם נוסף הוא Genu valgum. וולגוס מתואר כיחס עצמות הירך לעצמות השוק. מתבטא בברכיים הצמודות אחת לשנייה כאשר כפות הרגליים רחוקות אחת מהשנייה. גיל תקין לרגלי X הוא בין שנתיים וחצי עד 4 וחצי.
גורמים תורמים המשפיעים על המבנה הספציפי: גמישות יתר, נטייה לישיבת W, השמנה, מחסור בויטמין D וסידן, השטחה בכף הרגל (פלטפוס).
חשוב לזכור, כי לעיתים נראה החמרה קלה של מבנה רגלי X ברכישת מיומנויות מוטוריות חדשות. במידה והילד רכש לאחרונה מיומנות של ריצה למשל, יכול להיות ונראה נטייה פנימה של הרגליים מעין קיבוע שהגוף עושה. הקיבוע נועד להקל על השליטה המוטורית הנרכשת. עם שיכלול המיומנות – הקיבוע משתחרר והברכיים חוזרות למבנה התקין.
דרך נוספת לבדוק האם מדובר בקיבוע או מבנה היא להסתכל על מיומנויות נוספות ולבדוק האם רואים נטייה פנימה של הברכיים רק במיומנות הספציפית – ריצה למשל או שהנטייה בא לידי ביטוי בשלל מנחים כולל שכיבה/מנוחה.
רגלי O
שם נוסף הוא Genu varum. וורוס מתבטא בברכיים הרחוקות אחת מהשנייה כאשר כפות הרגליים צמודות. מעין הקשתה של הרגליים היוצרת את הצורה O. גיל תקין לרגלי O מלידה עד גיל שנה. לעיתים גם בשנה הראשונה להליכה, אך אחרי גיל שנה-שנה וחצי אמור להסתדר. במידה ולא, ואף גורם לכאב ממליצה להיבדק אצל אורתופד ילדים.
מה עושים
לעיתים הרגליים לא מתיישרות לגמרי גם אצל מבוגרים. לעיתים נראה מבוגרים עם ברכיים מעט מעוגלות O או לחילופין נוטות פנימה X או בולטות מעט אחורה (recurvatum) וזה תקין וזה מבני. עם זאת, המבנה האנטומי הנתון גורם לעומס לא סימטרי על מפרקי הברכיים. לכן תרגול וחיזוק שרירים בגפיים תחתונות יתרום מאוד לבריאות ילדיכם ויפחית את הסיכוי לכאבים או ליקויים העלולים להופיע בגיל המבוגר.
מתי הנטייה פנימה/החוצה של הברכיים צריכה להדליק נורה אדומה?
- כאשר הילד מתלונן על כאב בברכיים
- כאשר הילד מתלונן על כאבי אגן/ירכיים/קרסוליים/גב
- כאשר העמידה, ההליכה או הריצה אינן סימטריות
- כאשר קיימת נוקשות מפרקית
- חוסר שיווי משקל או נפילות מרובות
ממליצה:
- לעקוב אחרי התפתחות מבנה הברכיים עד גיל 7-8 שנים
- לאפשר גיוון בצורות הישיבה ובמנחי המשחק – למשל עמידות לא סימטריות מחזקות את שתי הרגליים באופנים שונים ומגוונים. חשוב לתרגל את שני הצדדים.
- לאפשר התנסות בסוגי המשטחים השונים ותרגול על משטחים אלו. רצפה, דשא, חול, מזרון רך ומזרון קשה – כל סוג משטח נותן פידבק שונה לגוף והגוף לומד להגיב למידע התחושתי ומתחזק בהתאם.
- לעשות תרגילי חיזוק לברכיים בהתייעצות עם פיזיותרפיסט ילדים ובהתאם לממצאי בדיקתו.
- לעשות תרגילי חיזוק נוספים למבנים התורמים – חיזוקי אגן, ירכיים, קרסוליים, בטן וגב בהתייעצות עם פיזיותרפיסט ילדים ובהתאם לממצאי בדיקתו.
אלונה סבלין פיזיותרפיסטית ילדים